Други забележителности

21 Юли 2010
4742 times
Иконостасът на църквата „Успение Богородично" - паметник на културата от национално значение, пренесен в параклиса на Църквата „Св. Всех Святих" след събарянето на първата. Ценен паметник, наред със съхранените икони, дело на различни майстори, в т. ч. и тетевенски такива, предшественици или следовници на Кръстьо Зограф от Тетевен.

Параклис „Покров Богородичен" - намира се на връх Острич. Изграден от Асен Свиленов Урманов и осветен през 2007 година.

Музейна сбирка „Просветилище наше" - в района на Църква „Св. Всех Святих".

Художествена галерия „Тетевен" - съхранила творби на художниците Васил Гачев, Събо Димитров, Маргарит Цанев, Калин Димитров /Рембранд/, Ценна Събова и Михаил Димитров. За начало на Художествената галерия „Тетевен" може да се счита годината 1985 година и подредената експозиция с дарените и откупени от страна на Общината творби от страна на скулптора- тетевенец  Васил Гачев. Дарения по - късно галерията получи и от страна на наследниците на Калин Димитров /Рембранд/. Нов облик Галерията придоби и се превърна  в своего рода хранителница на личностите на Тетевен с направената от страна на художника Събо Димитров експозиция „Тетевенци". Тази експозиция от близо 50 платна, близките подариха на Галерията.

Килийното училище в Голям извор -  част от Музейната сбирка на селището, съхранила етапите на образователното дело в Голям Извор и част от историята на селището. Намира се в двора на църквата.

Археологически  разкопки - през 2008 година се сложи началото на археологически проучвания на връх Трескавец, където в продължение на около две седмици се извърши теренна работа върху около 250 кв.м. В резултат на извършените проучвания се разкри застрояване върху около 150 кв.м. и оформени стени на пет жилищни помещения. По мнение на специалисти теренните проучвания трябва да продължат, с което да се сложи край на близо вековния застой в това отношение. Проучванията по безспорен начин ще потвърдят становищата за съществуването на т.нар. „римски пътища", укрепителни съоръжения и поселища от най-дълбока древност.
Last modified on Четвъртък, 31 Март 2011 06:52
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню