ЕКОПЪТЕКА ПОД ПРЪСКИТЕ НА ВОДОПАДА И ВОДОПАД СКОКА

15 Авг 2016
6095 times

 

Екопътека "ПОД ПРЪСКИТЕ НА ВОДОПАДА" И водопад ,,Скока‘‘

Информация за Водопад Скока (Тетевен)

Тетевенският водопад Скока се намира в близост до град Тетевен, в самия край на малък каньон в дефилето на река Козница. Общата дължина на пътя е около 4 км, от които 3,4 км са асфалтов път, а останалите 600 м са екопътека с наименование Под пръските на водопада. Поради особеностите на климата е възможно по нея да се срещнат и дъждовници. По продължение на пътеката са изградени маси и пейки, а до самия водопад е създаден заслон с огнище, което прави мястото подходящо за релаксиращ излет или пикник.

Екопътека Под пръските на водопада

Преходът на екопътека Под пръските на водопада тръгва от централната част на град Тетевен. Посетителите могат да изберат дали да се придвижват с превозно средство или пеша преминавайки един от кварталите на града - Козница. Останалите 600 м са през дефилето на река Козница и прехода може да бъде извършен само пеша.

Изходен пункт - центъра на град Тетевен.
Дължина на пътеката - 4 км.
Продължителността на прехода - около 2 часа.
Описание на пътеката - Преходът започва от централната градска част, продължава по асфалтов път край поречието на р. Козница. Има извор, на който е изградена чешма. Трасето продължава през пресечен горски терен. До тук е възможно придвижване с автомобил.
Преминава се през 4 дървени мостчета, след което се достига м.”Задънката”, където е разположен и водопадът „Скока”.
По пътеката са разположени две открити места за отдих. В близост до водопада е изградена закрита беседка със зидана камина.
Маркировка - жълта лентова.
Подходящи сезони - пролет, лято, есен, зима.

Last modified on Понеделник, 29 Август 2016 06:54
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню