Днес е Петковден Featured

14 Окт 2016
1805 times

На днешния ден - 14 октомври, православната християнска църква посвещава на преподобна Параскева или Петка Българска. Петковден е един от големите народни празници, с които българите отбелязват края на топлото време и настъпването на зимата. Той не е само в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода.

В Тетевен празникът беше почетен от кмета на Общината д-р Мадлена Бояджиева и председателя на Общинския съвет Мария Стойчева, които посетиха църквата „Св. Всех Святих", където се проведе Тържествена света литургия, за здраве, от отец Павел. По-късно през деня се извърши и освещаване на оброка, намиращ се в новопостроената стена на училище „Хаджи Генчо“, от отец Борис, който благодари на сегашното ръководство на Община Тетевен за подкрепата и съдействието, които се оказват на  църковното настоятелство.

Св. Петка е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Живяла е през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" за българи, сърби, румънци и гърци. Името на света Параскева идва от гръцки и означава "петък". Това е денят на кръстната смърт на Спасителя. Монахинята св. Параскева често се изобразява на икони и стенописи редом със св. Неделя в царски одежди, които са символ на Възкресението в неделния ден.

 

Last modified on Петък, 14 Октомври 2016 15:15
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню