Отбелязахме успението на св. Йоан Рилски Featured

20 Окт 2016
1909 times

На 19 октомври почитаме паметта на св. Йоан Рилски - небесният закрилник на българския народ. Църквата отдава почит на отшелника от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. В деня на богослужебната прослава на светия преподобен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, жителите на тетевенския квартал "Полатен", отбелязаха своя храмов празник. Отслужена бе света Литургия, на която дойдоха много вярващи от Тетевен и околностите му. Празникът беше уважен и от кмета на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Храмът в квартал "Полатен", посветен на духовния покровител св. Йоан Рилски, е построен за четири години и осветен през 2007г. от митрополит Гавриил.

Най-великият светец на българската земя, преподобни Йоан Рилски, се родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). От крехка възраст, в душата на Йоан, започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време, из цяла България се строили църкви и манастири. Преподобни Йоан Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рилска планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече хиляда години.

Преди смъртта си, преподобни Йоан отишъл на пълно уединение, там съставил своето "завещание" (вж. Завет на Св. Иван Рилски Чудотворец). След смъртта си през 946 г., Св. Йоан Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Извършил много чудеса през своя живот и подир смъртта си, той е изключителен небесен покровител на българския народ и се ползва с народната благоговейна почит.

Last modified on Четвъртък, 20 Октомври 2016 06:26
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню