22 септември - Ден на независимостта

„...Въодушевен от това светло дело и да отговоря на държавните нужди и народно желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ни акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!"

Не се лъжете. Това е част от Манифеста, огласен от Княз Фердинанд на 22 септември 1908 година в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново. И това не е само успех за българската дипломация. След него васалното княжество започва да се нарича царство България, а неговият владетел да се титулува цар.

Деликатната ситуация, настъпила с нарушаването на Берлинския договор успешно намира изход. Най- напред е спечелена Британската империя, разбира се не безусловно. Тя поставя условието - преговори между българското правителство и Високата порта. Преговорите за българското правителство се водят от Андрей Ляпчев. На условията на Високата порта за заплащането на висок данък, той недвусмислено заявява, че независимост не се откупува. В тази връзка дори се стига до частична мобилизация на българската армия. Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите.


Какво се  случва междувременно. На 11 юли с.г в Истанбул е извършен младотурският преврат. Временната дестабилизацията на Османската империя още повече улеснява българските планове. А правителството не пропуска случая да завземе с войска Източните железници, формално собственост на Турция, и да ги национализира. Така, получил конфиденциалното съгласие на австро-унгарския император Франц-Йосиф, на 21 септември 1908 г. княз Фердинанд се завръща с яхтата си от Виена в България. И направо от Никополското пристанище на Дунав се отправя към Търново, където на следващия ден – 22 септември - България е обявена за царство, а самият Фердиднад получава титлата цар на българите.

Признаването на българската независимост не става лесно и бързо. Но за разлика от Съедиението през 1885 г., никой вече не смее да заплашва България с военна намеса. Всъщност най-засегнатата в случая страна - Турция, се вълнува преди всичко от размера на обезщетението, което България трябва да плати за национализираните Източни железници. С руско посредничество този въпрос е решен, при това възможно най-благоприятно. Всъщност на практика България не плаща почти нищо. Така в началото на 1909 г. българската независимост е призната от Турция и Великите сили, а след това и от останалите европейски страни.

Обявяването на независимостта представлява нов удар срещу решенията на Берлинския договор и поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!

 

На Деня на независимостта посвещаваме празничния концерт на Фолклорна формация „Алтън Тетевен” на 22 септември т.г. от 10,30 часа на пл. „Сава Младенов”

 

Last modified on Петък, 21 Септември 2012 08:45
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню