Обръщение на д-р Мадлена Бояджиева по случай 22 септември – Ден на Независимостта на България Featured

22 Сеп 2023
97 times

Уважаеми жители на община Тетевен,

Днес – 22 септември, отбелязваме 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България и признаването на нейния суверенитет от Великите сили. Днес, прекланяме глави пред делото на всички българи, защитили интересите и правото на нашата държава да бъде свободна и независима.

В ден като днешния е от особена важност да осъзнаем, да изповядваме и да демонстрираме убедеността си в принципа, който е най-добре формулиран в думите на Стефан Стамболов – „Съединението прави силата, силата ражда независимостта!”.

Не е случайно, че 22 септември е една от най-светлите дати в миналото ни, която ни прави горди да се наричаме българи. Този акт на политическа воля и нейното осъществяване още по-ярко изпъква в нашата история, като с все по-голяма сила ни кара да съхраним българските добродетели и националната си идентичност.

Нека в този ден отдадем заслужена почит на онези, които през 1908 година ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти. Без тях днешният 22 септември би бил обикновен ден от календара, затова трябва да помним и зачитаме уроците от историята ни, да тачим и следваме примера и идеалите на тези наши държавници. Защото днес имаме крещяща нужда точно от такива светли примери, от такива личности и техните действия, които да бъдат единствено в интерес на хората и тяхното добруване.

Отбелязвайки Деня на Независимостта, нека да повторим и да отстояваме с думи и дела записаното в Манифеста от 1908 година: „Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!”.

Честит празник!

Last modified on Петък, 22 Септември 2023 10:23
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню