Демонстрации, базар и изложба съпроводиха 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти в Тетевен Featured

07 Апр 2024
197 times

На 6-ти април в гр. Тетевен се проведоха демонстрации, базар на изделия от майстори занаятчии и тематична изложба под мотото „Занаятите на Алтън Тетевен”. Събитията бяха част от програмата на 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти.

Общо 35 занаятчии от община Тетевен, от гр. Кнежа, гр. Троян, с. Крушовица, с. Дебнево гр. Перник и гр. София, се включиха в инициативата. Всички те изложиха на обновения пл. „Сава Младенов“ своите изделия от дърворезба, ковано желязо, сувенири и бижута, декоративни украси, костюми и декупаж, керамика, билки, мехлеми и козметика, изделия от естествена кожа, художествена керамика, плетива и др.

Община Тетевен отново е част от това специално и вълнуващо събитие, имащо за цел да запази българското и да предава красотата и уникалността на ръчно изработените изделия, както и вдъхновението и таланта на майсторите, каза кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева в своето приветствие към присъстващите.

Нека днешният ден бъде изпълнен с вдъхновение и неугасима страст към занаятчийското изкуство. Вярвам, че всички Вие ще се насладите на красотата на изделията на нашия своеобразен базар, характеризираща се в богатството на занаятите, на цялото им великолепие и разнообразие. Защото занаятите са връзката с корените ни и представляват всичко онова, което ни е определяло като бит и култура и като национална идентичност, каза още кметът на Тетевен.

В дните от 2 до 7 април в общините, членове на РСО „Централна Стара планина” - Антоново, Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен, Троян и Трявна, се организираха редица ярки събития, посветени на 9-то издание на Европейските дни на художествените занаяти. Събитието е инициатива на Националния институт за занаяти на Франция, като в България то се координира от РСО „Централна Стара планина”. Мотото, което обединява участниците през 2024 г. е „Малки пръстчета, опитни ръце”.

Last modified on Неделя, 07 Април 2024 07:49
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню