Отбелязахме 9 май - Ден на Европа и Ден на победата Featured

09 Май 2024
169 times

На 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа и края на Втората световна война, в гр. Тетевен бе отдадена почит пред саможертвата и величието на всички отдали живота си, за да бъде Светът днес едно по-добро място.

По случай празника пред сградата на Историческия музей - Тетевен, където се намира Паметника на загиналите във войните тетевенци, слово бе изнесено от Стефан Стефанов – началник на отдел „Култура, спорт, образование и туризъм“ в Община Тетевен, след което бяха поднесени и цветя пред мемориала.

Сред присъстващите на събитието бяха секретарят на Община Тетевен - Цветелина Стоянова, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, учители и ученици, представители на културни и държавни институции, организации и асоциации, граждани и др.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Last modified on Четвъртък, 09 Май 2024 12:35
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню