Община Тетевен бе домакин на работна среща за развитие на туризма

11 Фев 2016
1969 times

Работна среща на тема „Развитие на туризма и съпътстващите брандове в община Тетевен“ се проведе на 10 февруари в залата на ОА. Основна цел на срещата бе представителите на туристическия бизнес да участват в организиране и популяризиране на предстоящи събития. Набелязани бяха мерки, които имат за цел да доведат до разнообразяване на туристическия продукт, предлаган на територията на община Тетевен.

  На срещата присъстваха представители на хотелиерския бизнес, на туристически дружества и собственици на фирми превозвачи. Интерес към събитието проявиха директори, преподаватели и ученици от учебни заведения в Тетевен, в които има паралелки по туризъм или проявяват интерес към създаването на такива.Всред официалните гости на работната среща бяха Юрий Анджекарски – председател на Професионален форум за образованието и Веселин Банковски – председател на Национално сдружение на малкия и среден бизнес в туризма /НСМСБТ/. Активно участие в организацията и провеждането на туристическия форум в Тетевен взе проф. Игнат Игнатов, който всички  свързваме с организирането на Дни на планинската вода и лечебния туризъм, с отбелязването на Световен ден на водата и с обявяването на Ловешка област за Световна зона на планинската вода. 

 „ Целта е да се популяризира Тетевен с планинската вода и с ползите от нея. Планонските чешми са строителни шедьоври, които придават специфичен облик на града. До изворите има пътеки и места за  отдих, които са част от емоцията на Тетевенския балкан“- подчерта в изказването си проф. Игнатов. Голям интерес предизвика ипредставеният от него туристически маршрут „Древен океан Тетис“. Професорът показа и вкаменелости от окана, открити в местността „Сухов дол“. На 16  октомври се  предвижда  организирано посещение за туристи там. „ Необходимо е проучване за проект, при който да се направят разкопки на дъното на древния океан. Една такава дейност винаги се съпътства с публичен интерес“ - е мнението на проф. Игнатов.

  На срещата инж. Петър Кавалски представи още един, малко посещаван от туристи, маршрут - „Връх Трескавец с древно селище на 3200г.“ и бе маркирано още едно събитие в туристическия календар на Община Тетевен – на 16 юли на палатки в древното селище на връх Трескавец.

 Всред другите събития, които се очаква да събудят интереса на туроператорите е определеното за 13 август наблюдение на метеоритния поток Персеиди от хижа „Вежен“ и няколко събития, свързани с ползата от планинската вода.

 Инж. Веселин Банковски запозна участниците с възможностите за подобряване на връзката между брандовете, свързани с развитието на туризма. Взаимодействието между туризма и преквалификацията в образованието бе тема, която Юрий Анджекарски дискутира с гостите. Обсъдена бе и възможността за предлагане на местните туристически продукти на българския и международен пазар.

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

Последно добавени

За региона

  Меню