143 години безсмъртие - почетохме паметта на Апостола на свободата

19 Фев 2016
2191 times

Признателни тетевенци се поклониха пред паметта на Васил Левски днес, когато България отбелязва 143 години от обесването на Апостола на свободата. Церемонията се състоя на 19 февруари пред  паметника на Дякона от 12.00 часа. Възпоменателното честване започна с изпълнението на възрожденски песни от Мъжка вокална група „Вежен“. В събитието се включиха представители на институции, ученици и граждани. Слово за живота и делото на Васил Левски произнесе Петко Маринов – главен експерт „Култура“ в ОА. Възпитаници на  СОУ „Георги Бенковски“ от клуб „Млади възрожденци“ представиха рецитал, посветен на живота и делото на Апостола на свободата. Зам. областният управител Драгомир Кавалски, кметът на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам. кметът Борис Врабевски, председателят на Общински съвет Мария Стойчева, Цветелина Стоянова – секретар на Община Тетевен и членове на местния парламент се включиха в проявата като поднесоха венци и цветя на признателност. За делото на Левски и неговата непреходност говори кметът на Тетевен д-р Бояджиева:

  „Левски е нашата национална гордост. Левски е мерилото ни за почтеност и достойнство... Неговите думи и дела са част от нас, ние се раждаме с тях, живеем с тях, умираме с тях. Предаваме ги на децата си, възпитаваме ги в неговите добродетели. Затова нека днес да сведем глави, да помълчим и в сърцето си да кажем „Светла е паметта ти Апостоле! И днес си ни нужен!“

  Почитта си към делото на Левски засвидетелстваха още представители на Градски исторически музей, НЧ „Съгласие 1869“, училища, детски градини, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на ветераните от войните, Клуб на пенсионера, политически партии и организации.

  В с. Голям Извор, където Васил Левски създава Първия окръжен революционен комитет в Българско, от 10.00 часа бе отслужена панихида в храма „Св. Възнесение Господне“. Възпоменателното честване продължи пред къщата музей „Васил Левски“, където възпитаници от едноименното училище в селото, представиха рецитал за живота и делото на Левски. Десетки големоизворци и кметът Илиян Маринов се поклониха пред подвига на Апостола.

Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

Последно добавени

За региона

  Меню