ОБЕЛЯЗАХА СЕ 105 ГОДИНИ МУЗЕЙНО ДЕЛО В ТЕТЕВЕН

19 Май 2016
1546 times

В международния ден на музеите - 18 май, в Градската галерия на Тетевен се отбелязаха 105 години музейно дело.     

Празникът уважиха учители, културни дейци и общественици. По този начин те отдадоха и заслужена почит към основателя на музейното дело в града Михаил Койчев, учител по естествени науки, по чиято инициатива на 28 май 1911 г. настоятелството при ученолюбиво дружество „Съгласие" решава да направи сбирка към читалището за „събиране на разни исторически паметници и старини от Тетевен и околията". Михаил Койчев е назначен за уредник на музейната сбирка, а негов помощник е тогавашният околийски лекар Лазар Шейтанов.

В края на 70-те - началото на 80-те години на миналия век се откриват филиали на историческия музей: стая в Хаджиивановата къща, Туйковата къща, Бобевската къща. Уредена е и тетевенска стая в Рилския манастир. Това са годините на най-висока популярност и посещаемост на музея. По повод 75 години музейно дело той е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий" - I степен. Музеят е включен и в 100-те национални туристически обекта.

„На тази дата трябва да отдадем заслуженото уважение на всички Вас, които ежедневно влагате своята енергия за опазването и популяризирането на културното ни наследство, съхранявайки паметта на нацията българска“ – каза в обръщението си към музейните работници кметът д-р Мадлена Бояджиева и пожела неизчерпаема енергия, за реализиране на високохуманните идеи на работещите в областта на опазването на българщината.

 

 

 

Last modified on Четвъртък, 19 Май 2016 06:27
Rate this item
(0 votes)

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню