На 25 май в местността "Костина", село Рибарица, ще се проведе възпоменателен митинг, посветен на 148-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на един от най-великите революционери Георги Бенковски. Възстановката, която се провежда всяка година, ще пресъздаде последните часове на войводата и верните му спътници, станали жертва на предателство в Тетевенския балкан.

Възпоменанията по повод годишнината от Априлската епопея и смъртта на Бенковски ще започнат още на 24 май, когато отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Денят ще започне с традиционното ученическо шествие, което ще завърши на пл. „Сава Младенов“. Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева ще награди отличените учители от училищата и детските градини в общината. След това ще се състои концерт на Николета Николова с участието на музикално-танцова школа „Стефанови“ и младия гайдар Преслав Христов.

В следобедните часове програмата ще продължи с детски футболен турнир „За купата на Кмета“, който ще се проведе на спортен комплекс „Тетевен 2009“, а към 20.00ч. на пл. „Сава Младенов“ ще звучат изпълнения на представителния духов оркестър на ВВС. В края на деня всички жители и гости на града ще сведат глави пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България. Събитието ще завърши с тържествена заря-проверка.

На 18 май жители и гости на с. Черни Вит сведоха глави пред героичния подвиг на чернивитчанина Нейо Крачунов, който помага на Бенковски и неговата чета след погрома на Априлското въстание.

Своите слова отправиха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и кметът на село Черни Вит - Цветослава Христова, след което мъжка вокална група ,,Вежен“ – Тетевен изпълни няколко патриотични песни.

Сред присъстващите бяха още председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, кметът на с. Дивчовото – Атанас Атанасов, евродепутатът и заместник-председател на Комисията по култура и образование в Европейския парламент - Андрей Слабаков, общински съветници и др.

Пред паметника на дядо Нейо бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, Кметство Черни Вит, Кметство Дивчовото, НЧ „Христо Смирненски 1925“ – с. Черни Вит, Съюз на ветераните от войните – Тетевен, Пенсионерски клуб – с. Черни Вит, граждани, политически партии и др.

Събитието завърши с жива картина, в която родолюбци и самодейци към местното читалище „Христо Смирненски 1925“ и членове на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха бурните исторически събития от май 1876. Те припомниха на събралите се за саможертвата на дядо Нейо, за зверските мъчения, на които е бил подложен и за смелото му хвърляне в буйните води на река Вит, за да остане верен докрай на Войводата, на неговата чета и на България.

На 18 май в гр. Тетевен и с. Рибарица се проведоха възпоменания по случай 79-та годишнина от смъртта на ген. Владимир Вазов. В китното планинско градче бе организирано шествие, което тръгна от пл. „Сава Младенов“ и завърши пред паметната плоча върху къщата, където ген. Вазов прекарва последните дни от живота си.

Шествието бе водено от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, а в него се включиха още председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, представители на СОСЗР гр. Тетевен, СВВБ – Тетевен, учители и ученици, граждани и др.

Слово бе изнесено от председателя на СОСЗР – Тетевен – м-р о.з. Благовест Пандурски, а в програмата взеха участие членове на НД "Традиция" - Регионален клон "34-ти пехотен троянски полк" Априлци-Троян-Севлиево – като почетен караул и мъжка вокална група ,,Вежен“ – Тетевен. В края на събитието, за да засвидетелстват своята почит и признателност, присъстващите поднесоха цветя пред паметната плоча на единствения български пълководец, почетен от британското кралство след края на Първата световна война.

В с. Рибарица също бе организирана програма от Кметството, която завърши с поднасяне на цветя пред паметника на ген. Вазов от зам.-кмета на Тетевен - Борис Врабевски, кмета на селото – Пенка Ганева, секретаря на НЧ „Развитие 1931“ - с. Рибарица - Калина Георгиева, граждани.

Генерал Владимир Вазов ще бъде запомнен със сраженията си при Дойран, които влизат в световната военна история като образец на бойното изкуство. Думите на ген. Милн: „Свалете знамената! Минава генерал Вазов – победителят при Дойран!“, и днес още отекват с пълна сила. Те отразяват голямото уважение към един бивш противник заради качествата му на пълководец и заради готовността му за саможертва в името на Отечеството.

На 15 май в салона на НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен, жители и гости на града имаха възможността да изгледат постановката "Михал Мишкояд" по Сава Доброплодни. Тя бе пресъздадена от самодейците от театрално дружество „Искра“, което отбеляза своята 140-годишнина.

Актьорите от театралния състав бяха поздравени от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която им пожела да са здрави, упорити и креативни, за да продължават да радват с представленията си и да показват великата сила на това изкуство и занапред.

Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай 140-годишнината на театрално дружество „Искра“. Днес с голямо удоволствие отбелязваме този празник, който символизира не само времето, прекарано на сцената, но и красотата и вълшебството, които са останали в сърцата на хората през годините, каза д-р Бояджиева в своето обръщение.

Тази сцена е оцветявала с различни емоции живота на хората. Тя е била платформа за изразяване на вътрешния свят, за споделяне на истории и за обогатяване на душите с вълшебството на театъра, добави още кметът.

Позволете ми да изразя благодарността си към всички – бивши и настоящи театрални дейци, за великолепните постановки и спектакли, за труда, всеотдайността и любовта, които сте дарявали и продължавате да даряват на нас зрителите, подчерта д-р Бояджиева.

Кметът на Тетевен връчи кошница с цветя и плакет на ръководителя на театралния състав - Люба Дочева, след което своите поздрави отправи Стефи Рашкова – секретар на НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен, която прочете и поздравителен адрес от името на председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева. Сред присъстващите на събитието бе и зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, а цветя и поздрави бяха поднесени от публиката, от името на НЧ „Цачо Ненов 1897“ – с. Гложене и др.

Театрално дружество „Искра“ започва своя път през далечната 1884 г., когато млади, интелигентни граждани, любители на театралното изкуство се обединяват, за да му вдъхнат живот и да поставят началото на читалищния живот след Освобождението. Желанието им е да издигнат театъра в нашия град на една по-голяма висота, да го направят извор на наслада и нравствено извисяване за зрителите, а от тогава до сега – за периода на своето съществуване, то е пресъздало стотици театрални постановки, оперети, водевили, балетни постановки и много други.

Всички, които са пропуснали представлението, ще могат да изгледат отново постановката на 17 и 22 май от 18.30ч. в салона на НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен.

На 11 и 12 май за 4-та поредна година в град Тетевен бе даден старта на Детските даунхил серии, част от календара на Българска Федерация по Колоездене. Състезанието TETEVEN KIDS DH 2024 бе открито от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и премина с много емоции, настроение и изненади.

За 4-ти пореден път ще станем свидетели на един празник, в които талантливите деца на страната ни ще премерят сили и ще ни покажат своите амбиции, ентусиазъм, възможности и хъс за победа, каза д-р Бояджиева по време на откриването.

Тя поздрави организаторите за перфектната работа, която са свършили - за вложените труд, нерви и усилия, като отбеляза, че резултатите са видими за всички.

Община Тетевен винаги е протягала ръка на подобни инициативи, защото децата са нашето бъдеще и ние трябва да полагаме усилия за тяхното израстване и развитие. Това, което може да направим като Общинско ръководство е да надграждаме постигнатото дотук, защото само чрез спорта учим децата да бъдат дисциплинирани, отговорни, толерантни и да водят здравословен начин на живот, каза още д-р Бояджиева.

През двата дни по трасето се спуснаха над 200 деца и младежи от цяла България, което счупи досегашния рекорд за брой участници. Те бяха разделени в следните категории: 10-12 г.; 13-14 г.; 15-16 г. и Жени, а освен това имаше и отворена категория за всички навършили 17 години.

В края на състезанието победителите бяха наградени от д-р Бояджиева и Николай Янков. Всички записани участници участваха в томбола със страхотни награди, сред които бе чисто нов велосипед Specialized.

Състезанието в родния град на Световната и Европейска шампионка по спускане за 2021 и Европейска шампионка за 2022 година - Изабела Янкова, се организира от Николай Янков и СК Райдърс Юнайтед, с подкрепата на Община Тетевен, спонсорство и съдействие от страна на местния бизнес в лицето на голям брой фирми, хотели и др.

На 13-ти май тържествено бяха изпратени дванадесетокласниците от випуск 2024 година от тетевенските гимназии - НПГГСД ,,Сава Младенов“, СУ ,,Георги Бенковски“ и ПГ по СЕУ. Училищните дворове на учебните заведения за последен път събраха бъдещите абитуриенти с техните учители, съученици и приятели.

Церемониите по изпращане на зрелостниците бяха придружени от специално подготвени програми, слова и приветствия от страна на директори, учители и официални гости.

И до трите училища бяха изпратени поздравителни адреси от името на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, в които им желае много здраве, късмет и щастие, да вярват в потенциала си, никога да не спират да се развиват и учат, както и да помнят, че са способни на големи неща.

В НПГГСД ,,Сава Младенов“ завършващите бяха поздравени от Борис Врабевски - зам.-кмет на Община Тетевен. Петя Вълова – гл. експерт „Образование“, уважи зрелостниците в СУ ,,Георги Бенковски“, а Стефан Стефанов - началник на отдел „Култура, спорт, образование и туризъм“, поздрави завършващите в ПГ по СЕУ. Абитуриентите в трите училища бяха приветствани и от Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен.

На 9 май, когато отбелязваме Деня на Европа и края на Втората световна война, в гр. Тетевен бе отдадена почит пред саможертвата и величието на всички отдали живота си, за да бъде Светът днес едно по-добро място.

По случай празника пред сградата на Историческия музей - Тетевен, където се намира Паметника на загиналите във войните тетевенци, слово бе изнесено от Стефан Стефанов – началник на отдел „Култура, спорт, образование и туризъм“ в Община Тетевен, след което бяха поднесени и цветя пред мемориала.

Сред присъстващите на събитието бяха секретарят на Община Тетевен - Цветелина Стоянова, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева, учители и ученици, представители на културни и държавни институции, организации и асоциации, граждани и др.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

От 11 до 12 май гр. Тетевен ще приеме талантливи деца от цялата страна, за да бъде дадено началото на детските даунхил серии със събитието Тетевен KIDS DH 24. То се провежда за 4-та поредна година, а организаторите очакват да бъдат счупени досегашните рекорди по брой участници като до момента са записани над 150 състезатели.

Откриването на събитието ще бъде от 10.00ч. на обичайното място - в близост до бившия ресторант „Ловен дом“.

Състезанието в родния град на Световната и Европейска шампионка по спускане за 2021 и Европейска шампионка за 2022 година - Изабела Янкова, се организира от Николай Янков и СК Райдърс Юнайтед, с подкрепата на Община Тетевен.

Допълнителна информация за събитието може да откриете тук: https://www.facebook.com/events/1594453484719789?active_tab=about

На 6 май – Гергьовден, жители и гости на Тетевен се събраха пред Мемориала на загиналите тетевенци във войните, за да отбележат Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Председателят на СОСЗР – Тетевен – м-р о.з. Благовест Пандурски поздрави присъстващите и изнесе кратко слово. Програмата завърши с поднасяне на цветя пред паметника от името на Община Тетевен, Исторически музей – Тетевен, СОСЗР и СВВБ – гр. Тетевен, Национална асоциация „Сигурност“, граждани и др.

 

На 4 и 5 май село Галата отбеляза своя традиционен събор с много музикални изпълнения, спортни мероприятия и уникална заря. Празникът бе открит от кмета на селото – Младен Младенов, още вечерта на 3 май. В програмата взеха участие самодейци от НЧ „Светлина 1952“ – с. Галата и Алекси и Еви Аспарухови.

Както всяка година част от програмата на събора бяха народните борби и детския футболен турнир, които са под егидата на кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева. Тя уважи празника на селото и отправи своите пожелания за здраве лично щастие, късмет и незабравими мигове към жителите и гостите на Галата.

На 3 май д-р Бояджиева, г-н Младенов и общинският съветник - Красимир Красимиров, наградиха победителите в провелия се детски футболен турнир. В него победител стана отборът на ФК „Венци 2022“ (Искър), втори се нареди тимът на ФК „Озрен“ (Голям извор), а трето място бе поделено от ФК „Пещера“ (Галата) и ФК „Оряхово 2021“ (Оряхово).

На 4 май се състоя турнир по шахмат, а на 5 май при голям интерес премина и състезанието по народни борби, в което взеха участие състезатели както от община Тетевен, така и от други населени места. Надпреварата бе открита от д-р Бояджиева, а сред присъстващите бяха кметът на с. Галата, общински съветници, множество жители и гости на селото. Както всяка година, така и тази, се получи оспорвано и зрелищно състезание, носещо голям заряд и емоции.

Народните борби бяха в памет на Пенчо Шутев - дългогодишен състезател по борба, шампион на Р. България, участник в много държавни и международни турнири, първи треньор и създател на много таланти от с. Галата и околността.

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню