На 2 юни в гр. Тетевен се състоя възпоменателен митинг, посветен на делото на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Той се проведе пред Паметника на загиналите във войните тетевенци, малко преди традиционния двуминутен вой на сирените.
На събитието присъстваха Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен, представители на ОбС-Тетевен, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на ветераните от войните на България, служители на ОА, ученици от училищата в града, граждани.
Цветя бяха поднесени от името на Община Тетевен, ОбС-Тетевен, ДГ „Незабравка“, ДГ „Васил Левски“ – гр. Тетевен, НУ „Хаджи Генчо“ – гр. Тетевен, СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, СОСЗР – гр. Тетевен, , Исторически музей – гр. Тетевен, НЧ „Съгласие 1869“ – гр. Тетевен, граждани.
Всяка година тетевенци скланят глави пред чистите образи на Ботевите четници и мъченици, които са се превърнали в светъл идеал за всички ни. Наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания. Поклон пред паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България!

На 24 май всяка година в град Тетевен се провеждат редица събития, а едно от тях е детския футболен турнир „За купата на Кмета“. Той се проведе на Спортен комплекс „Тетевен 2009“ като бе открит от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която е патрон на турнира.

Състезанието започна още на 23 май с приятелски мач между две от формациите на ФК „Бенковски“ – гр. Тетевен, а същинската част се състоя на следващия ден. Участие в турнира взеха отборите на – ФК „Светкавица“ – Градежница, с два състава – момичета и момчета, ФК „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен, ФК „Вихър“ – с. Глогово, ФК „Пещера“ – с. Галата и ФК „Озрен“ – с. Голям извор.

И тази година златните медали бяха спечелени от отбора на ФК „Озрен“, а на второ място се класира отборът на ФК „Вихър“. Бяха определени и две трети места, на които се класираха ФК „Георги Бенковски“ и ФК „Пещера“.

Медалите, купите, грамотите и индивидуалните награди бяха връчени от д-р Бояджиева.

 

На 27 май на пл. „Сава Младенов“ в гр. Тетевен местната рок група - “Оркестър без име”, отново зарадва ценителите на музиката със своя втори концерт.

Тетевенските музиканти създадоха невероятна атмосфера и настроение, радвайки своята публика. Сред присъстващите на събитието бе и кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която заедно с присъстващите се наслади на изпълнените легендарни и неостаряващи български и чужди хитови парчета.

Концертът се проведе с помощта на Община Тетевен и бе част от културната й програма за месец май.

На 27 май в Голям извор се проведе традиционния събор на селото и второто издание на Празника на хляба, имащо за цел да съхрани и възроди местните традиции и обичаи. Събитията бяха организирани от кметство с. Голям извор и НЧ „Найден Григоров 1900“, със съдействието на Община Тетевен.

Откриването се състоя в центъра на селото от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева и кмета на Голям извор – Илиян Маринов. Малко по-късно се проведе кулинарна изложба на хлебни изделия, на която местните хора демонстрираха своето майсторство в приготвянето на тестени изделия, по традиционни рецепти. Всички участници получиха грамоти за своето представяне от д-р Бояджиева и г-н Маринов.

По време на празника бяха изложени и щандове с продукти и изделия на български производители.

Събитието съвсем естествено намери своето място в Културния календар на Община Тетевен, защото идеята му стои близко до народната почит към насъщния и предава на поколенията вековното преклонение на народа ни пред хляба.

На 25 май в с. Рибарица, местността „Костина“, традиционно се проведе възпоменателен митинг, посветен на 147-та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Събитието събра множество хора от цяла България, дошли за се преклонят пред подвига и делото на героя и неговите съратници.

Намираме се на мястото, което се е превърнало в сцена на последните мигове от живота на Георги Бенковски. Трагичната съдба на големия революционер, патриот и най-вече българин, е останала в историята ни сякаш, за да ни напомня, че въпреки предателствата и малодушието на малцина, е имало велики хора като Бенковски. Хора, които са готови с цената на живота си да се борят за свободата, за идеалите, за бъдещето на идните поколения, за бъдещето на България, каза кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева в словото си към присъстващите.

С действията си в навечерието и хода на Априлското въстание Бенковски на практика показва, че е възможно човек да изостави сигурния живот в името на един висш и неразбиран от мнозина идеал… Бенковски се впуска безстрашно в боя, сякаш разбрал историческата важност на епохата, сякаш предвидил своята роля в нея, усещайки безсмъртието си, добави още д-р Бояджиева.

Главата е отсечена, но мислите и делата никога не ще се покосят. Пътят към войната и към свободата е написан с кръвта на хиляди саможертвени българи. Поклон пред делото на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за свободата и независимостта на България, завърши кметът.

Приветствие към събралите се отправи и полк. проф. д-р Мануш Христов – декан на факултет „Авиационен“ на ВВВУ „Георги Бенковски“, а след него възпитаниците от Спортно училище „Георги Бенковски“ – гр. Плевен, положиха клетва.

Венци и цветя пред паметника на войводата бяха поднесени от името на Румен Радев – президент на Република България, министър-председателя – Гълъб Донев, Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание, адмирал Емил Ефтимов - началника на отбраната, Димитър Стоянов – министър на отбраната, Община Тетевен, ОбС-Тетевен, ВВВУ „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, Областният управител на Ловеч, Кметство с. Рибарица, дружества, институции, политически партии, граждани и др.

Краят на събитието бе сложен от представители на клуб „Традиция“, които пресъздадоха последните минути от живота на Георги Бенковски и верните му спътници.

Сред присъстващите на събитието бяха зам.-кметовете на Община Тетевен - Тони Стоев и Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, кметът на с. Рибарица – Пенка Ганева и др.

На 24 май в град Тетевен се проведе тържествена заря – проверка, посветена на 147–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски. Както всяка година, жители и гости на града сведоха глави пред паметта на загиналите герои, отдавайки почит към тяхната саможертва.

Пет века българската душа е напоена с мъка и гнет. Пет века тежки синджири виснат над нашия народ, но едно знаменито събитие през 1876г. променя съдбата ни. Това събитие, рожба на нашия народ, показа на Европа и Света, че България е жива и я има и повече не може да търпи потисниците си, че е готова на всичко за своята свобода и достойнство, каза кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева по време на своето приветствие към присъстващите.

Вече 147 години си спомняме с плам в сърцата за Априлската епопея. Спомняме си чутовния подвиг на нашите предци, на нашите герои, оставили най-милото си, дори живота си, за да тръгнат срещу тирана, за да ни има нас. Говорейки за Априлското въстание, не можем да пропуснем и името на Георги Бенковски, водачът на Хвърковатата чета, която разнесе пожара на това въстание из българската земя. Със своето безстрашие той се хвърля в боя за каузата, за Родината, за спасението, добави още кметът.

Тя завърши с думите, че всяка година, на този площад, отново възкръсват събитията от Април 1876 година и ние с чувство на патриотизъм и преклонение си спомняме българските възрожденци и революционери – Бенковски, Раковски, Ботев, Хаджи Димитър, Левски, Захари Стоянов, Каблешков, Волов както и за всички знайни и незнайни герои, жертвали живота си за отвоюването на свободата.

Приветствие към събралите се отправиха още Росица Кирова – зам.-председател на 49-то Народно събрание и полк. проф. д-р Мануш Христов – декан на факултет „Авиационен“ на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Сред присъстващите на традиционната заря - проверка бяха народните представители Николай Нанков и Младен Маринов, инж. Светослав Славчев – Областен управител на област Ловеч, зам.-кметовете Тони Стоев и Борис Врабевски, Мария Стойчева – председател на ОбС-Тетевен.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС, а краят на вечерта бе сложен с красива и пъстра тържествена заря.

Поздравителни адреси бяха получени от: Румен Радев – президент на Република България, Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание, Иван Демерджиев – министър на вътрешните работи, Лазар Лазаров – министър на труда и социалната политика, д-р Асен Меджедиев – министър на здравеопазването, арх. Иван Шишков – министър на регионалното развитие и благоустройството, Христо Алексиев – министър на транспорта и съобщенията, инж. Благой Милев – директор на Югозападно държавно предприятие – Благоевград.

Отбелязването на 24 май в гр. Тетевен винаги се превръща в един голям празник за всички жители и гости на цялата община. Както винаги в събитието се включиха ученици, учители, детски градини, културни дейци и читалищни самодейци, без които празникът нямаше да бъде същият.

Програмата за деня започна в началото на пешеходната зона на ул. „Иван Вазов“, откъдето тръгна традиционното шествие на ученици и деца от училищата и детските градини от цялата община. То бе водено от кмета на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметовете Тони Стоев, Борис Врабевски и председателят на ОбС - Тетевен – Мария Стойчева. Крайната точка бе пл. „Сава Младенов“, където шествието бе посрещнато от музикалния съпровод на мъжка вокална група „Вежен“ – Тетевен.

Днешният ден събужда в нас спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност към делото на Солунските братя. Защото създадената от тях Глаголица не е просто предпоставка за културен и духовен разцвет, това е основната причина за създаването и съхраняването на българската нация. Няма народ без свой език и култура, а нашите предци са прозрели това преди векове. Това каза кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева в празничното си слово.

Иска ми се днес да прелистим отново овехтелите страници на собствената си история и със страхопочитание да препрочетем великите дела на нашите някогашни държавници и просветители. Имали сме велики моменти и цяла плеяда книжовници, духовници, патриоти и учители на нацията, отбеляза още д-р Бояджиева.

Сигурна съм, че и днес сред нас има просветители, които милеят за род и родина, за своя език и писменост, за съхраняването на националния идеал. Учители, творци, хора на свободното словото, на перото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи. Поклон пред всички вас, каза още кметът.

Директорът на ПГ по СЕУ, гр. Тетевен – Йочка Вълчева също отправи своето приветствие по случай празника, след което с почетни грамоти бяха отличени учители от училищата и детските градини за приноса им в развитието на образователното дела. Грамоти получиха и всички читалища от общината за своя принос в съхраняването и развитието на българската култура, традиции и изкуство. Със специална грамота от Министерството на образованието и науката - „Неофит Рилски“, бе удостоена Дафинка Ботева от НПГГСД „Сава Младенов“. Тя получи отличието за дългогодишна, цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. Всички награди бяха връчени от кмета на Община Тетевен.

Празничният ден продължи с концерт на народния изпълнител Илия Луков и кръшни български хора, а програмата по случай 24 май ще продължи вечерта с музикални изпълнения на духов оркестър и тържествена заря-проверка, посветена на 147–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски.

На 23 май кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева откри изложбата на тетевенските художници – Милен Цаков, Милена Стамболийска, младият творец Радостин Васков и Скарлет Панчева – жител на общината от 20 години. Събитието бе организирано по случай 24 май и се проведе в галерията на НЧ „Съгласие 1869“ - гр. Тетевен, събирайки голям брой почитатели на изобразителното изкуство.

В този час откриваме една интересна и завладяваща изложба, в която участват част от изключително даровитите тетевенски художници, които заслужават да покажат своето творчество пред широката публика, каза д-р Бояджиева по време на откриването. Тя отправи специални благодарности към творците, като им пожела здраве, нестихващо творческо вдъхновение и бъдещи успехи.

Картините, участващи в изложбата, ще останат в галерията до края на месец май.

Уважаеми просветни и културни дейци,

Уважаеми учители,

Уважаеми читалищни деятели,

Уважаеми съграждани,

Честит 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

От край време ние българите честваме днешния ден с чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, която ни прави съпричастни към велики исторически моменти, оставили дълбока диря в световната летопис.

Днешният ден събужда в нас спомени, провокира чувството ни на преклонение и признателност към делото на Солунските братя. Защото създадената от тях Глаголица не е просто предпоставка за културен и духовен разцвет, това е основната причина за създаването и съхраняването на българската нация. Няма народ без свой език и култура, а нашите предци са прозрели това преди векове.

Иска ми се днес да прелистим отново овехтелите страници на собствената си история и със страхопочитание да препрочетем великите дела на нашите някогашни държавници и просветители. Имали сме велики моменти и цяла плеяда книжовници, духовници, патриоти и учители на нацията.

Сигурна съм, че и днес сред нас има просветители, които милеят за род и родина, за своя език и писменост, за съхраняването на националния идеал. Учители, творци, хора на свободното словото, на перото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи.

Поклон пред всички вас!

Благодаря Ви от сърце за себераздаването, за силата, с която носите отговорността всеки ден, пренебрегвайки собствените си проблеми. В тежки времена като днешните – Вие сте тези, от които зависи ценностното оцеляване на нашия народ.

Пожелавам на Вас и семействата Ви здраве, по-спокойни дни и не губете вдъхновение! Имайте сили, за да продължите да втъкавате в идните поколения своите знания, душа и любов!

Вярвам, че колкото и да е трудно, ще успеем да оставим на децата си един по-добър свят, а на света – грамотни, мислещи и вдъхновени българи.

 

Дерзайте към ,,Светли Бъднини“!

Честит празник!

На 25 май в местността "Костина", село Рибарица, ще се проведе възпоменателен митинг, посветен на 147-та годишнина от епилога на Априлското въстание и гибелта на един от най-великите революционери Георги Бенковски. Възстановката, която се провежда всяка година, ще пресъздаде последните часове на войводата и верните му спътници, станали жертва на предателство в Тетевенския балкан.

Възпоменанията по повод годишнината от Априлската епопея и смъртта на Бенковски ще започнат още на 24 май, когато отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Денят ще започне с традиционното шествие, което ще завърши на пл. „Сава Младенов“. Там, кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева ще награди отличените учители от училищата и детските градини, както и всички читалища от общината. След това ще се състои концерт на Илия Луков.

В следобедните часове програмата ще продължи с детски футболен турнир „За купата на Кмета“, който ще се проведе на спортен комплекс „Тетевен 2009“. Към 20.00ч. на пл. „Сава Младенов“ ще звучат изпълнения на духов оркестър, а в края на деня всички жители и гости на града ще сведат глави пред подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни воини, дали живота си за освобождението на България. Събитието ще завърши с тържествена заря-проверка.


ПРОГРАМА

24 май

  • 10:00 ч. Празнично шествие /пл. “С. Младенов”, гр. Тетевен/
  • 10.30 ч. Награждаване на читалищата, отличените учители от училищата и детските градини в община Тетевен /пл. „Сава Младенов“/
  • 11:00 ч. Концерт на Илия Луков /пл. “С. Младенов”, гр. Тетевен/
  • 12:00 ч. Футболен турнир за деца “За купата на Кмета” /сп. комплекс „Тетевен 2009“/
  • 20:00 ч. Музикални изпълнения на дух. оркестър /пл. “С. Младенов”, гр. Тетевен/
  • 21:00 ч. Тържествена заря-проверка /пл. “С. Младенов”, гр. Тетевен

25 май

  • 11:00 ч. Възпоменателен митинг в м. "Костина", с. Рибарица,
  • посветен на 147–та годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта
  • на войводата Георги Бенковски

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню