Министерството на младежта и спорта награди победителите в ежегодния конкурс „Мисията доброволец – (не)възможна“. Инициативата се провежда за шеста поредна година по случай 5 декември - Международен ден на доброволчеството и цели да популяризира и да насърчи участието в доброволчески инициативи.

В тазгодишното издание на анкетата участваха 14 доброволчески организации, 17 доброволци и 11 доброволчески мисии. Сред наградените бе и един от будните и инициативни младежи на гр. Тетевен - Йохан Георгиев. Той, също така, е зам.-председател на БМЧК при Община Тетевен и председател на Ученическия съвет при Средно училище „Георги Бенковски“- гр. Тетевен.

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов поздрави всички доброволци и изказа благодарност за тяхната всеотдайност и благородство.

„Скъпи млади хора, Министерство на младежта и спорта Ви е длъжник. За краткото ни управление анализирахме младежките политики и предприехме адекватни промени за максимална ефективност в реализирането на вашите инициативи, проекти и политики. Смятам, че поставихме стабилна основа, за да бъдат удовлетворени потребностите на младите хора в България”, заяви министър Кузманов в своето приветствие.

За мен беше чест в навечерието на Международния ден на доброволеца да бъда отличен с почетен плакет "Доброволец на 2021 г.", отбеляза Йохан.

Той благодари за оценката на Министерството на младежта и спорта, както и за номинацията и подкрепата на Община Тетевен, младежката организация на БМЧК - Тетевен и областната структура на БЧК - Ловеч.

Уверявам Ви, че ще продължа да следвам мисията си, подчерта Йохан.

В конкурса бяха номинирани хора и организации, които активно са се включвали в доброволчески инициативи и кампании през изминалата 2021 г. Участниците бяха разпределени в 3 категории – "Доброволец", "Доброволческа мисия" и "Доброволческа организация", а победителите бяха избрани чрез онлайн анкета. Наградите бяха връчени от министър Кузманов, заместник-министъра на труда и социалната политика Надя Клисурска и изпълнителният директор на Център за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов.

 

На своето заседание на 26 ноември 2021г. Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) определи председателя на ОбС-Тетевен - Мария Стойчева за представител на Сдружението в състава на Националния съвет по въпросите на социалното включване.

На заседанията на Съвета г-жа Стойчева ще представлява НСОРБ съвместно с г-жа Албена Атанасова, съпредседател на Постоянната комисия по социална политика и заместник - кмет на Столична община и г-жа Даниела Ушатова, ръководител екип „Местни политики и финанси“ и секретар на социалната комисия.

Националния съвет по въпросите на социалното включване е колективен орган за осъществяване на координация, сътрудничество и консултация при разработването, провеждането, мониторинга и оценката на държавната политика в областта на социалното включване. Съгласно Правилника за устройството и дейността на Съвета в състава му Сдружението определя трима титулярни представители.

 

По случай навършването на 100 години от създаването на БМЧК и Международния ден на доброволеца – 5 декември, младежите от БМЧК – Тетевен изрисуваха новото лого на организацията в близост до НУ „Хаджи Генчо“ в гр. Тетевен.

ЧЕЗ Разпределение – Тетевен също оказа съдействие, разрешавайки логото да бъде поставено върху сграда, която е собственост на дружеството, а за всичко останало се погрижиха доброволците от БМЧК - Тетевен.

Кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева изказа своята искрена благодарност и признателност към доброволците за тяхната всеотдайност, съпричастност и инициативност.

Дълбока признателност и благодарност към Вас млади хора. Вие сте тези, които се борят и побеждават болката и страданието на хората. Вие сте тези, които подавате ръка без да искате възнаграждение, защото усмивката и благодарността е Вашата най-голяма награда. Благодарим Ви, доброволци, каза д-р Бояджиева.

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.

На 14 октомври 2021 г. Българският младежки Червен кръст (БМЧК) отбелязва един век от създаването си. БМЧК е неразделна част от БЧК и е националнопредставителна младежка организация, която чрез доброволците си в цялата страна и посредством своите програми, дейности и услуги, приобщава децата и младите хора към хуманитарните принципи, работи за намаляване на социалната и здравната им уязвимост, извършва застъпничество за подобряване на благосъстоянието им и насърчава толерантността. За своите 100 години, организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия и кризи.

На 3 декември в гр. Тетевен грейнаха светлините на Коледната елха. Поводът събра малки и големи на пл. „Сава Младенов“, за да ги потопи в празнична атмосфера и да ги зареди с коледно настроение за предстоящите светли празници.

В навечерието на приближаващия празник - Рождество Христово, както и на Новата 2022 година, бих искала да отправя сърдечни пожелания за здраве, щастие и късмет. Вярно е, че винаги си пожелаваме здраве, но за пореден път се уверихме, че то е най-важното нещо в живота на всеки от нас, каза кметът на Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева малко преди да запали светлините на елхата.

Нека предстоящите празници бъдат изпълнени с много настроение, блясък на усмивки, радостни мигове и нестихващи човешки надежди за по-добро бъдеще, а светлината на святата Коледна нощ озарява пътя ни напред, пожела д-р Бояджиева на присъстващите.

Последва обратно броене, след което Коледната елха засия под светлините на празничната заря. Програмата на събитието включваше още музикални изпълнения и забавни игри за най-малките, подготвени от Снежанка и едно от джуджетата на Дядо Коледа. Накрая всички желаещи имаха възможността да се снимат с добрия старец.

По случай международния ден на хората с увреждания, кметът на Община Тетевен - д-р Мадлена Бояджиева посети центровете, работещи с деца, младежи и възрастни със специални потребности, за да ги поздрави и да им връчи подаръци.

Кметът навести Дневния център за лица с увреждания и се включи в работния процес по изработване на коледни украшения заедно с децата, които я зарадваха със специално изработени подаръци. Д-р Бояджиева посети и Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост /ЦНСТПЛУИ/ в с. Гложене.

Тя отправи пожелания за здраве, щастие, късмет и топло посрещане на предстоящите празници. Кметът изказа и своята благодарност към всички работещи в тази сфера и грижещи се за хората със специални потребности.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за ден на хората с увреждания - целта е да се мотивират политиците и институциите да осигурят на тези хора достъп до общата архитектурна среда, до общообразователната система, до общия пазар на труда, както и до информация.

Идеята на днешния ден е обществото да прояви съпричастност, като постави акцента върху човешката личност и нейната индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането. Да се даде възможност на хората с увреждания да разгърнат потенциала си и да участват в различни сфери на обществения живот.

С уважение и респект се обръщам към Вас, жителите на нашата община, които отбелязвате тази дата - Деня на хората с увреждания, за да изразя възхищение към волята и борбения Ви дух и да Ви поздравя за силата, куража и упоритостта да отстоявате своето право на лична изява и достоен живот.

Знам, че един ден в годината е недостатъчен, за да засвидетелстваме нашето внимание и почит към всички Вас, които всеки ден преодолявате трудности. Вие сте неделима част от нашето общество и заслужавате внимание, уважение и възхищение за начина, по който посрещате и преодолявате предизвикателствата на живота.

Затова ще продължим отговорно и безрезервно да Ви подкрепяме, създавайки равни възможности за Вашата лична и професионална реализация. Пожелавам Ви най-доброто, което заслужавате – здраве, радост и усмивки!

Искам да изкажа своята благодарност и към всички работещи в тази сфера - за търпението, толерантността, всеотдайността и добротата, които влагат в грижите за хората с увреждания. Всички Вие правите света им по-слънчев и по-добър!

Нека настъпващите Коледни и Новогодишни празници донесат повече енергия, оптимизъм и щастливи моменти на Вас и Вашите семейства!

 
 
 

Д-р Мадлена Бояджиева

Кмет на Община Тетевен

На 3 декември в 17.30ч. на пл. „Сава Младенов“ в гр. Тетевен ще бъдат запалени светлините на Коледната елха. По този начин Община Тетевен ще постави началото на Коледните и Новогодишни празници, като за събитието е подготвена и тематична програма.

Дядо Коледа ще зарадва най-малките, а всички желаещи ще могат да си направят снимки с добрия старец. Програмата включва и музикални изпълнения, след което Коледната елха ще грейне под светлините на празничната заря.

Пожарът е извънредна ситуация, свързана с неконтролирано горене, което нанася големи и често непредвидими щети. За да има процес на горене трябва да са налице три предпоставки: наличие на горими материали, кислород за поддържане на горенето и източник на запалване. Всички мерки за пожарна безопасност (правила, норми и др.) са основани на елиминиране на една от тези три предпоставки и намаляване влиянието на опасните фактори с цел запазване на здравето и живота на хората.

Противопожарната култура е комплекс от знания за мерките за предотвратяване на пожар, пожарно опасните свойства на веществата и материалите, поведението на хората при пожар, умения за работа с пожарогасителни уреди. Формирането на противопожарна култура трябва да започне от ранна детска възраст, за което от голямо значение е личният пример на възрастните.

Във връзка с настъпилия зимен сезон и пожарната опасност, обусловена от него, публикуваме обучителни материали по темата, с които можете да се запознаете в линковете по-долу:

На всички Вас, както и на гражданите, е известно безпрецедентното увеличение на цената на ел. енергията през последните месеци. В медиите и обществото се говори много затова и за пагубното му отражение върху бизнеса в България. Но това поскъпване се отразява изключително негативно и върху общините, които са едни сериозни консуматори на ел. енергия. Дейността на Община Тетевен също е свързана с консумацията на немалко количество ел. енергия – за улично осветление, за отопление на детски и социални заведения, исторически музей и т.н. Това каза кметът на Община Тетевен по време на 27-то заседание на Общински съвет – Тетевен.

Общината не е фирма и не генерира печалба. Местните приходи са относително постоянни и до голяма степен те се формират от данъци и такси, като на този етап не е ясно откъде можем да набавим допълнителни средства, с които да плащаме огромните сметки, генерирани през последните 2-3 месеца, както и тези, които се очертават за следващата 2022 г., отбеляза кметът.

Тя каза, че за последните 6 години, до 01.09.2021г., цената на електроенергията, която Община Тетевен заплаща, се е движела до 196 лв. с ДДС за мегаватчас.

Цената на електроенергията заедно със съпътстващите такси за последните месеци се е увеличила 3 пъти, а цените на борсата за месец ноември 2021г. минават прага от 600 лв. с ДДС за мегаватчас. Направихме прогноза за разхода за електрическа енергия на общината и второстепенните разпоредители, без училищата, за 2022г. и от нея се вижда, че годишната консумация е 2 059 мегаватчаса, подчерта д-р Бояджиева.

По думите й при цена от 600 лв. с ДДС, заедно с останалите допълнителни такси, общата цена на ел. енергията ще стане около 703 лв. за мегаватчас с ДДС, или при прогнозна консумация от 2 059 мегават часа сумата, която трябва да плати Общината за ел. енергия за следващата година ще бъде около 1.5 млн. лв.

Важно е да се отбележи, че около 48% от тази изразходвана ел. енергия се ползва за улично осветление, т.е. през 2022г. ел. енергията за осветление ще струва на Община Тетевен около 700 хил. лв. И то при положение, че цената ще остане на сегашното ниво и няма да се покачва. За сравнение, досега сметките за осветление са били около 200 хил. лв. годишно, добави д-р Бояджиева.

В последните години се увеличиха значително броя на осветителните тела /от 2550 през 2015г. до 3445 през 2021г./. Отзовавали сме се на всяко искане на кметовете и на съграждани за поставяне на нови улични лампи. И така би трябвало да бъде. Наша задача е да създаваме благоприятна жизнена среда за нашите съграждани. Подменили сме голяма част от осветителните тела с енергоспестяващи и въпреки увеличения брой лампи, разходите за ел. енергия са се запазили през тези години. С неколкократното поскъпване на тока ще бъдем изключително затруднени да осигурим тази услуга на хората в пълен капацитет. И искам те да знаят това, отбеляза кметът.

Затова алармирам Вас като общински съветници и по този начин и гражданите на община Тетевен, че вероятно ще се наложи да се въведат някои непопулярни мерки. Вече издадох заповед за въвеждане на строги икономии на ел. енергия в общинска администрация и във всички звена и второстепенни разпоредители с бюджетни средства.

На този етап няма да коментирам драстичното увеличение на цените на строителните материали през последните 6 месеца, което ще увеличи значително бъдещите инвестиционни разходи и ще направи така, че със същите средства ще бъдат направени много по-малко инвестиции – ремонти на улици, пътища и т.н.

Правя това изявление с огромна загриженост по отношение състоянието на общинския бюджет за 2022г. и възможностите общината да изпълнява в пълен обем своите ангажименти. Винаги сме били открити и откровени с гражданите и затова искам те да знаят всички тези проблеми и наши притеснения, завърши д-р Бояджиева.

Днес кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева се срещна с директорите на училищата, детските заведения и социалните центрове на територията на общината. Бяха обсъдени актуални въпроси по отношение на моментната епидемична обстановка и провеждането на училищните занятия.

Коментираха се темите за тестването на децата, провеждането на учебните часове и графиците на училищата, състава на учители и персонал – каква част от тях имат зелени сертификати и какъв процент са ваксинирани.

От срещата стана ясно, че на този етап няма съществени проблеми с провеждането на учебните часове – в някои училища част от учениците са вече присъствено, като има такива, които още са онлайн.

Д-р Бояджиева повдигна и темата за безпрецедентното увеличение на цената на ел. енергията през последните месеци. Тя коментира, че поскъпването се отразява изключително негативно върху общините.

Кметът даде пример с цената за ел. енергия, която Общината е заплащала през последните 6 години, и нейното движение до 196 лв. за мегават час с ДДС. Цената на ел. енергията, заедно със съпътстващите я такси, за последните месеци се е увеличила 3 пъти, а цените на борсата за месец ноември минават прага от 600 лв. с ДДС за мегават час.

Затова алармирах общинските съветници на последната сесия, сега алармирам и Вас, че вероятно ще се наложи да се въведат някои непопулярни мерки. Вече издадох и заповед за въвеждане на строги икономии на ел. енергия в общинска администрация и във всички звена и второстепенни разпоредители с бюджетни средства, подчерта д-р Бояджиева.

В края на срещата д-р Бояджиева раздаде символични Коледни подаръци и поздравителни адреси на директорите на училищата, детските заведения и социалните центрове и им пожела приятно посрещане на предстоящите светли празници, както и една успешна Нова 2022г.

В навечерието на най-светлите християнски празници, от името на Община Тетевен Ви подарявам тези малки, но символични подаръци, които да придават настроение и празнична атмосфера, каза д-р Бояджиева.

Тя отправи пожелания за здраве, благоденствие и просперитет: „Нека предстоящите светли празници да изпълнят домовете Ви, да донесат здраве, мир и благоденствие! Нека Новата 2022 година да бъде много успешна и да ни зареди с вяра и сили, за да се справяме с предизвикателствата, които ще ни поднесе“, завърши кметът.

Тетевен

 bottom logo teteven new green

Актуално от Общински съвет

Архив Отчети

Отчети

За региона

  Меню